http://nl.wikipedia.org/wiki/Huwelijk
In België geldt dan het wettelijk huwelijksvermogensstelsel: goederen die men bij aanvang van het huwelijk heeft, blijven eigen goederen. Vermogenstoename tijdens het huwelijk is gemeenschappelijk. Hiervan kan men afwijken door een huwelijkscontract te sluiten. Dit komt overeen met wat mondiaal gebruikelijk is.
Huwelijksvormen
Burgerlijk huwelijk
Het burgerlijk huwelijk is het wettelijke huwelijk. Het is in Nederland geregeld in boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (Personen- en familierecht). Weinig mensen weten wat daarin staat. Toch vraagt de ambtenaar bij de huwelijksvoltrekking aan bruidegom en bruid of ze willen beloven aan alle plichten die deze wet stelt te voldoen. Deze vraag is op zo'n moment dan eigenlijk uitsluitend te beantwoorden met: JA. Bruid en bruidegom weten op dat moment echter meestal niet dat de kostwinner er vanaf dat moment in feite aan vast zit dat als het huwelijk na een aantal jaren eventueel eindigt door wat voor reden dan ook en onafhankelijk van de schuldvraag, dat hij/zij (de kostwinner) voor die ander financieel zal (moeten)blijven zorgen, gedurende nog 12 jaar na afloop van het huwelijk, als die ander geen of weinig inkomsten zelf verwerft of wil verwerven. Dit noemt men partneralimentatie. Dit geldt ook als de uit het huwelijk ontstane kinderen bij de kostwinner blijven wonen. De inkomsten van de kostwinner kunnen dan door de rechter zelfs tot bijstandsniveau voor hem/haar verlaagd worden, opdat de andere partij de door de rechter opgelegde en door de kostwinner te betalen partneralimentatie kan ontvangen. Tevens wordt het gedurende de huwelijkse jaren opgebouwde pensioen opgesplitst. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand vertelt dit soort zaken niet tijdens de huwelijksvoltrekking, en doet dat ook niet bij het eerdere in ondertrouw gaan.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geregistreerd_partnerschap
Het geregistreerd partnerschap is een wettelijk erkende en geregelde vorm van samenleving tussen man en vrouw, twee mannen of twee vrouwen. Het werd in Nederland ingevoerd op 1 januari 1998. Volgens het CBS waren er in 2008 10860 partnerschapsregistraties, iets meer dan in 2007 en 2006.
In de Nederlandse wet staat een geregistreerd partnerschap gelijk aan een huwelijk, op de (familierechtelijke) situatie van eventuele tijdens het partnerschap geboren kinderen na. Het geregistreerd partnerschap schept als zodanig geen afstammingsrelatie ofwel "familierechtelijke betrekking". De mannelijke partner moet de kinderen van zijn vrouwelijke partner erkennen om juridisch vader te worden. Beide partners (ook die van gelijk geslacht) hebben wel van rechtswege het gezamenlijk gezag over de binnen het partnerschap geboren kinderen tenzij een derde juridisch ouder is. De partner die geen juridisch ouder is geldt als stiefouder, en heeft dus een onderhoudsplicht en een blijvend huwelijksverbod t.a.v. het kind. Bij partners van gelijk geslacht moet de partner om het juridisch ouderschap te verwerven de kinderen adopteren van de partner die al juridisch ouder is - door geboorte als het een vrouw betreft; door erkenning of juridisch vaderschap door een eerder huwelijk als het een man betreft; of in beide gevallen door een eerdere adoptie. De partners kunnen gezamenlijk adopteren.
Een belangrijk verschil tussen een geregistreerd partnerschap en het huwelijk is dat het geregistreerd partnerschap zonder tussenkomst van de rechter ontbonden kan worden.
U kunt zelf met uw ex-partner afspreken hoe lang u partneralimentatie betaalt. U kunt deze periode ook laten vastleggen door de rechter. Als de vastgestelde periode eindigt, stopt uw betalingsverplichting. Als u geen afspraken heeft gemaakt over de duur van de betaling, gelden andere regels.
Periode van 12 jaar
Deze periode geldt voor een huwelijk met kinderen. Ook geldt deze periode voor een huwelijk zonder kinderen dat langer dan 5 jaar heeft geduurd.
Periode van maximaal 5 jaar
Deze periode geldt voor een huwelijk zonder kinderen dat niet langer dan 5 jaar heeft geduurd. Uw betalingsverplichting duurt net zo lang als uw huwelijk heeft geduurd.
Regels partneralimentatie ook voor geregistreerd partnerschap
Bovenstaande regels gelden ook als een geregistreerd partnerschap eindigt via de rechter. Als uw geregistreerd partnerschap buiten de rechter om eindigt, moet u zelf in de beëindigingovereenkomst een afspraak maken over de tijd dat u partneralimentatie betaalt.
Het (notarieel) samenlevingscontact is iets heel anders dan het geregistreerd partnerschap en het huwelijk. Bij het geregistreerd partnerschap of huwelijk liggen de rechten en plichten voor een groot deel vast in de wet, bij het samenlevingscontract is dit niet zo. Het contract regelt alleen wat de twee partijen zelf afspreken. De wederzijdse onderhoudsplicht is hiervan een goed voorbeeld. Deze geldt automatisch bij het geregistreerd partnerschap en het huwelijk. Bij een samenlevingscontract beslissen de twee partijen zelf of zij hierover iets willen afspreken. Een ander voorbeeld van een belangrijk verschil is dat in een geregistreerd partnerschap en huwelijk alle bezittingen en schulden in beginsel gemeenschappelijk zijn. Wie dit niet wil, moet daarvoor bij de notaris een andere regeling treffen. Die regeling kennen we ook wel als partnerschapsvoorwaarden of huwelijkse voorwaarden. Voor samenwonenden is de situatie precies andersom. In beginsel zijn het vermogen en de bezittingen van samenwonenden niet gemeenschappelijk. Door een samenlevingscontract kan wel een vorm van gemeenschappelijkheid ontstaan.
Erkenning
Bij een geregistreerde partnerschap ontstaan door de geboorte van een kind alleen familierechtelijke betrekkingen tussen moeder en kind. Om familierechtelijke betrekkingen met de mannelijke partner van de moeder tot stand te brengen, moet hij het kind erkennen. Pas dan is hij vader in de zin van de wet. De man kan het kind al erkennen voordat het wordt geboren. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van erkenning op. Erkenning kan ook plaatsvinden bij de notaris met een notariële akte. Vindt erkenning niet vóór de geboorte plaats, dan kan de man het kind bij de geboorte-aangifte erkennen, of op een later moment. Ook dit gebeurt meestal bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.
http://advocare.home.xs4all.nl/folder102.htm
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten